Irena Vujović: Kada je Rio Tinto 2004. došao niko reč nije rekao, a sada im smeta!

Novi gost autora i voditelja emisije Vladimira Đukanovića bila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, koja je u emisiji objasnila koliko se nekada radilo na polju ekologije, koliko sada, zašto se nekada nije govorilo o zagađenosti, iako je 2011. godine bilo 10 puta dramatičnije. Bilo je reči i o daljim koracima na polju zaštite životne sredine, ali i o onima koji se predstavljaju ekolozima, traže zelene automobile, a bune se protiv eksploatacije litijuma.

– Sve ono što se dešava prethodnih dana i meseci je licemerno – kaže Vujović i dodaje:

– Strašno je što se ova tema politizuje. Predstavnicima bivšeg režima, koje su građani već nekoliko puta “osudili” na izborima i koji se nikako nisu bavili zaštitom životne sredine, puna su usta ekologije, a niko ništa nije uradio za istu kada je mogao, još su sada prodali placeve, a pre toga opljačkali građane.

Ministarka je podsetila da je Rio Tinto u Srbiju došao još 2004. godine i da tada niko nije reč rekao protiv toga, već su u to vreme još dodatno narušavali životnu sredinu, a kao primer je navela: podzeme kontejnere iz kojih je plivao otpad, sečenje drveća, uništavanje Pionirskog grada…

– Prvi saradnik najglasnijeg na protestu i blokadi autoputa je prodao za 720.000 evra svoje zemljište Rio Tintu u avgustu ove godine – rekla je Vujović, aludirajući na bliskog saradnika Dragana Đilasa Marka Blagojevića.

U emisiji je zaključeno da je posebno licemerno to što su predstavnici prethodne vlasti u svoje vreme hteli da dozvole da se u Srbiji vrše istraživanja i eksploatacija nikla, što je 10 puta prljavija tehnologija od litijuma, a da ni tada pomenuti ekolozi nisu reč rekli protiv toga.

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar