Međunarodni olimpijski komitet objavio priručnik za učesnike Olimpijade

Prvi priručnik je namenjen međunarodnim sportskim savezima: mere uključuju nošenje maski sve vreme, osim kod jela i spavanja, redovna testiranja na virus korona, minimum kontakta s drugim ljudima…

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je juče prvi od četiri priručnika o merama koje će biti primenjene uoči i za vreme Igara u Tokiju, a namenjen je svima koji će na bilo koji način učestvovati na tom događaju.

Navedena su osnovna načela za svaku pojedinu grupu ljudi kojih će morati da se pridržavaju pre nego što krenu u Japan, pri ulasku u Japan i tokom boravka na Olimpijskim igrama, kao i pri odlasku, navodi se u saopštenju MOK-a.

Priručnik ima 33 strane i podnaslov „Vaš vodič za sigurne i uspešne Igre”. Namenjen je međunarodnim sportskim savezima, a narednih dana će biti objavljena još tri koja će služiti kao vodič za ponašanje sportista i tehničkog osoblja, predstavnika medija i televizijskih ekipa.

Mere uključuju nošenje maski sve vreme, osim kod jela i spavanja, redovna testiranja na virus korona, korišćenje mobilne aplikacije u vezi s virusom korona tokom boravka u Japanu, minimum kontakta s drugim ljudima i izbegavanje korišćenja javnog prevoza.

Sportisti će moći da saznaju sve o tome kako će moći da provode vreme u Olimpijskom selu gde će vladati stroge mere, sa ograničenim vremenom boravka izvan sela, kao i o načinu kretanja između borilišta.

„Zdravlje i sigurnost svih na olimpijskim i paraolimpijskim igrama je naš najveći zadatak. Svako od nas ima svoju ulogu, zato smo i pripremili priručnike. Znamo da će ove Igre biti drugačije na mnogo načina. Za sve učesnike postoje neki uslovi i ograničenja koja traže fleksibilnost i razumevanje”, izjavio je izvršni direktor MOK-a za Olimpijske igre Kristof Dubi.

MOK je naveo da će se priručnici prilagođavati kako se budu bližile Olimpijske igre, koje bi trebalo da budu održane od 23. jula do 8. avgusta.

Igre se sigurno održavaju bez obzira na kovid-19

Odložene zbog pandemije, Letnje olimpijske igre 2020. u Tokiju održaće se sigurno ove godine bez obzira na situaciju sa kovid-19, potvrdili su japanski organizatori.

„Pobrinućemo se da Igre budu održane bez obzira na situaciju sa kovidom i time zaključujemo raspravu o tom pitanju“, potvrdio je predsednik Organizacionog odbora Letnjih olimpijskih igara u Tokiju Jošihiro Mori na konferenciji za novinare.

Nakon što je pandemija kovid-19 primorala organizatore da odlože Letnje olimpijske igre prošle godine, čiji početak je sada planiran za 23. jul, ostaje glavno pitanja kako Japan planira da ovog leta organizuje najsloženiji sportski događaj između porasta novih slučajeva oboljevanja i globalnih problema sa vakcinama protiv virusa korona.

Ostavite komentar