Običaji dan uoči Svetog Nikole

Prema narodnom verovanju  dan pre slave Sveti Nikola, odnosno 18. decembra uveče po novom kaledaru, ovaj svetac na belom konju obilazi domove i deci ostavlja poklone. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru. Veruje se da će svako žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak.

Sveti Nikola se u hrišćanskoj tradiciji smatra za jednog od najstarijih svetaca, a u zapadnom i istočnom hrišćanstvu veruje se da je on čudotvorac, zaštitnik siromašnih i putinika.

Inače, pravoslavna crkva danas slavi Prepodobnog Savu Osvećenog. Ovaj svetac slavi se kao krsna slava.

Prepodobni Sava Osvećeni rođen je u selu Mutalask u Kapadokijskoj oblasti. U osmoj godini napustio dom i zamonašio se.

Posle 10 godina prešao je u Palestinske manastire, i tu se najduže zadržao u porodici svetog Jevtimija Velikog i Teoktista. Prozorljivi Jevtimije proreče za njega, da će biti slavan monah i nastavnik monasima, i da će osnovati lavru veću od svih lavri toga vremena.

Po smrti svetog Jevtimija udalji se Sava u pustinju, gde mu se u jednoj pešteri ukazao anđeo. Posle toga, kada on posta savršen monah, počeše se sakupljati oko njega mnogi pobornici duhovnog života.

Ubrzo ih se skupi tako veliki broj, da je Sava morao zidati i crkvu. Dođoše mu i neki Jermeni, kojima on odredi pešteru, gde će služiti na jermenskom jeziku. Kada mu otac umre, dođe mu njegova ostarela majka Sofija, koju on zamonaši.

Mnoge napasti pretrpe ovaj sveti otac od bliskih ljudi, od jeretika i od demona. Ali ih je on sve pobedio i to: bliske ljude blagošću i popustljivošću, jeretike nepokolebljivim pravoslavnim propovedanjem, a demone krsnim znakom i prizivanjem Boga u pomoć.

Naročito je veliku borbu imao sa demonima na gori Kastelu, gde je osnovao drugi svoj manastir. Sava je osnovao sedam manastira. On i Teodosije Veliki, njegov sused, smatrani su najvećim stubovima pravoslavlja na Istoku.

Sava se upokojio 532. godine u devedeset četvrtoj godini života.

Između mnogih drugih čudotvornih i dobrih dela neka bude spomenuto samo to, da je on prvi uredio čin bogosluženja po manastirima, poznat pod imenom čina Jerusalimske crkve.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar