Obrazovanje je moć

 

Zaječarsku Gimnaziju posetila je doktorka Aferdita Mustafa, pedijatar u dečijem dispanzeru u Domu zdravlja u Bujanovcu i odbornik opštine Bujanovac od 2002. godine. Aferdita Mustafa je bila druga gošća u okviru projekta Dečijeg centra „I ja sam Malala – Obrazovanje je moć“. Cilj ovog projekta je da promoviše značaj obrazovanja i da osnaži 24 devojke iz Niša, Bujanovca i Zaječara u razvoju interpersonalnih i digitalnih veština.

 

Živim u Bujanovcu, radim sa decom i to mi pričinjava zadovoljstvo. Fakultet sam završila na Univerzitetu u Prištini nakon čega sam se 2001. godine zaposlila u Bujanovcu. Specijalizaciju sam završila na Univerzitetu u Nišu 2012. godine i od tada radim na dečijem dispanzeru“ rekla je doktorka Aferdita Mustafa. Pored redovnog posla, doktorka Aferdita se trudi da u Bujanovcu ostvari neki vid promene.Doktorka je prisutnima pričala o odrastanju u gradu u kome žive ljudi različitih vera, o svom školovanju i preprekama na putu ka obrazovanju. Posebno je izdvojila podršku roditelja i supruga. Istakla je važnost volje i značaj obrazovanja mladih.

 

Pokušavamo da sa četiri gošće koje će dolaziti u srednje škole u Zaječaru, Nišu i Bujanovcu motivišemo mlade, ne samo devojke, već i momke da nastave svoje obrazovanje. Mislim da je podrška potrebna i jednima i drugima podjednako, ali devojke se češće, zbog nejednakih uslova, odlučuju na odustajanje od daljeg školovanja. Stoga i jeste osmišljen ovaj projekat.

Poslednji put kada smo bili sa Marinom Simeunović, master pravnicom, uspeli smo da jednoj devojci pomognemo i osnažimo je da nastavi, bez obzira na to što živi u hraniteljskoj porodici. To su stvari zbog kojih se uvek treba boriti jer ako smo jednu osobu uspeli da promenimo i dali joj snagu i volju, to je sasvim dovoljno.“ – poručila je Selena Ristić Vitomirović, predsednica udruženja „Dečiji centar“ u Zaječaru, objavljeno je na sajtu Gimnazije Zaječar.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar