OTKRIVAMO: Dragan Đilas je Hrvat poreklom iz Istre!

KO JE DRAGAN ĐILAS?

Neobična životna priča zloglasnog žutog tajkuna Dragana Đilasa sumnjive poslovne biografije svakako zaslužuje ozbiljniju i stručnu analizu. Ne dešava se tako često da jedan običan student osrednjih intelektualnih sposobnosti, koji je pobegao iz Srbije da bi izbegao vojnu službu u zemlji zahvaćenoj ratom, nakon karijere švercera šunki iz Češke i navodnog perača prozora po Londonu postane najbogatija osoba u državi koju je tako sramno i bezosećajno ostavio na cedilu kada joj je bilo najteže – zahvaćenoj ratnim vihorom, sankcijama, bombama…

Dragan Đilas rođen je  22. februara 1967. u Zemunu. Otac Dušan rođen je u selu Očigrije, pored Drvara (Opština Drvar) a majka Jovanka (devojačko Grbić), rođena je u Bačkom Brestovcu, inače je ona poreklom iz Like sa Plitvičkih jezera. Oboje roditelja bili su medicinski radnici. Otac je završio višu medicinsku školu, a majka je bila laborant.

Deda po ocu zvao se Dragan, po kojem je i Đilas dobio ime, a baba se zvala Đuka. Deda po majci zvao se Vojin, a baba Anka. Majčina familija je u kolonizaciji posle Drugog svetskog rata naseljena u Bačku.

Naseobine familija Đilas
Naseobine familija Đilas

POREKLO ĐILASA

Po tvrdnjama italijanskih, austrijskih i hrvatskih istoričara, pleme Đilasa su Hrvati koji su u Bosnu došli iz Istre, da bi u nekom trenutku iz nekog razloga deo njih otišao u Crnu Goru. Zanimljivo je da se mesto u Crnoj Gori, gde su živeli Đilasi, zove Podbišće, a tako se zove i deo oko Bihaća, što dokazuje tvrdnju da su Đilasi iz Crne Gore došli u Crnu Goru baš iz Bihaća, i novi zavičaj nazvali po starom zavičaju, što se inače radilo u prošlosti prilikom čestih seoba naroda. Neki crnogorski Đilasi tvrde da su svi Đilasi potekli od njih, ali to nije tačno, naročito zbog istorijske činjenice da Crnogorci nikada u svojoj istoriji nisu naseljavali Istru. Đilasa je bilo jedno vreme malo i na Kosovu, ali ih tamo odavno nema. Uglvnom, verovatnoća da su Đilasi srpskog porekla ravna je nuli, jer Srbi nikada u svojoj dugoj istoriji i čestim seobama nisu naseljavali Istru.

KARAKTERISTIKE ĐILASA

Kao i većina Hrvata, svi Đilasi su svetle puti i plavokosi odnosno „žuti“ ili  riđokosi. Nije zabeležen nijedan pripadnik plemena Đilas koji je bio tamnoput ili crnomanjast, što je još jedan dokaz da su Đilasi autentični Hrvati. Oni Đilasi koji su se iz Hrvatske iselili u Bosnu i neki kasnije u Crnu Goru prihvatili su u novom okruženju pravoslavlje i vremenom su se počeli izjašnjavati kao Srbi i Crnogorci.

KOLIKO IMA ĐILASA?

Julka Đilas, Ivan Đilas,  Milko Đilas, Luka Đilas, Danijel Đilas, Ivana Đilas, Dražen Đilas, Mihael Đilas, Antun Đilas, Snježana Đilas Mazalin

ZNAČENJE PREZIMENA  ĐILAS

U Hrvatskoj, naročito u okolini Benkovca, ima dosta hrvatskih familija Đilas, koji tvrde da su njihovi preci to prezime dobili po turskoj reči CILASUN, što znači u prevodu „onaj koji je sposoban, okretan, srčan ili razvratan, raskalašen, neobuzdan.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar