Preminuo legendarni bokser Leon Spinks (67) koji je pobedio Muhameda Alija!

Legendarni američki bokser Leon Spinks preminuo je u 67. godini.

Čuveni šampion u „superteškoj“ kategoriji preminuo je u petak, saopštila je njegova porodica, a u poslednjih nekoliko godina borio se sa rakom prostate koji se proširio na čitavo telo. Ranije je imao problema i sa alkoholizmom.

Leon Spinks ostao je upamćen kao bokser koji je pobedio Muhameda Alija u Las Vegasu 1978. godine i to posle 15 rundi na poene.

Osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Leon Spajks je rođen u Sent Luisu, 1976. je osvojio olimpijsko zlato u Montrealu, ali je svetsku slavu stekao godinu i po dana kasnije, kada je odlukom sudija šokantno savladao Alija i uzeo VBC i VBA titule u teškoj kategoriji.

Iako je bio apsolutni autsajder na kladionicama, čak i da uopšte dočeka kraj 15. runde na nogama, dvojica sudija su dala svoje glasove njemu (145:140 i 144:141), a treći Aliju (143:142).

Sedam meseci kasnije je trofeje prepustio istom rivalu, jer se Muhamed Ali bolje pripremio za revanš održan u septembru 1978, a Spinks je probao da pojase uzme još jednom, i to 1981, ali je Lari Homs bio bolji u tri runde.

Usled problema sa zdravljem, krenuli su da se ređaju porazi, pa je karijeru završio sa 26 trijumfa, 17 izgubljenih mečeva i tri remija.

Ostavite komentar