Svetski dan horskog pevanja ( World choral day) obeležen sinoć u Zaječaru

 

Svetski dan horskog pevanja ( World choral day) obeležen je sinoć u Zaječaru uspešnim koncertom  u Sali Pozorišta . Nastupila su četiri hora: Gradsko pevačko društvo  „Stevan Mokranjac“, Zaječar, Gradskihor „Mokranjac“  iz Negotina, Hor ,,Hrama Rođenja Presvete Bogorodice“  i Кamerni hor „Lavirint iz Zaječara. Preko 70 članova ova četiri hora otpevali su više od 20 kompozicija i odličnom interpretacijom oduševili publiku koja je poštovala distancu i nosila maske.

Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990 godine, svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. Odtada do danas milioni pevača, članovi horova, učestvuju na koncertima, festivalima, pojedinačnim nastupima pevača, seminarima o horskom pevanju.Prošle godine Svetski dan horskog pevanja proslavio je 30 godina postojanja, aliz bog Covida-19, u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, koncerti nisu održani. Ove godine, Svetski dan horskog pevanja pruža izuzetnu priliku da horski svet pokaže svoje jedinstvo u radosti kolekltivnog pevanja, kako bi održali tridesetogodišnju tradiciju.Koncert u Zaječaru prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.

Organizator Svetskog dana horskog pevanja je Ustanova Narodno pozorišteTimočke Кrajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar