U Galeriji Zavičajnog muzeja Кnjaževac, u petak 14. maja promocija monografija i otvaranje izložbe dela mr Dragoslava Živkovića

U Galeriji Zavičajnog muzeja Кnjaževac, u petak 14. maja u 13 časova biće promovisana monografija i otvorena izložba dela mr Dragoslava Živkovića, akademskog slikara poreklom iz Кnjaževca, povodom pedeset godina njegovog stvaralaštva.

Tom prilikom biće predstavljena virtuelna galerija dela ovog značajnog savremenog umetnika i premijerno prikazan dokumentarni film o njemu. O monografiji će govoriti Dragan Jovanović Danilov, Stojan Bogdanović i Miroslav Todorović, dok će o filmu govoriti Milan Peca Nikolić. Publici će se obratiti i direktor Zavičajnog muzeja Кnjaževac Milan Živković i autorka projekta Milena Milošević Micić. Izložbu će svečano otvoriti predsednik opštine mr Milan Đokić.

Izuzetno grafički rešena, bogato opremljena i ilustrovana monografija na dve stotine šezdeset strana prikazuje značajan deo likovnog opusa Dragoslava Živkovića, umetnika koji se prema rečima brojnih likovnih kritičara može svrstati u najznačajnije savremene srpske slikare. Srž monografije čini veliki broj po prvi put prikazanih dela, sistematizovanih po tehnikama, prikazanih na tablama u boji, kao i katalog dela sa pratećim bio/bibliografijom. Reč je o 594 dela, kataloški i bibliografski obrađenih crteža sepijom ili sanginom na papiru, ugljenom na platnu, grafika, pastela, akvarela, ulja na platnu nastalih u periodu od pedeset godina, odnosno od 1970. do 2020. godine. Zastupljena dela nalaze se u uglavnom u privatnim kolekcijama. Ona su porodično blago ili vlasništvo pojedinaca u zemlji i inostranstvu, ali se nalaze i u zbirkama muzeja i galerija širom Srbije. Najveći broj dela za potrebe monografije snimio je knjaževački fotograf Saša Milutinović Leteći, ali i Dušan Jovanović, Raša Milojević i drugi.

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar