U zaječarskom teatru sinoć je svečano otvoren 11.Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

U  zaječarskom teatru sinoć je svečano otvoren 11.Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“, koji obuhvata najbolje predstave iz ovogodišnje pozorišne produkcije.Gradska većnica za kulturu Elena Matković je otvarajući festival  istakla da su pozorišne predstave veoma važne za odrastanje dece,  jer ih odvode u svet mašte i uče ih pravim vrednostima, kao što su pravda i dobrota.Takođe, deca uživaju u njima i zabavljaju se. Ona je podsetila da je festival osnovan 2009. godine kao Međunarodni pozorišni  festival za decu, da zbog korana virusa sada nema predstava iz drugih država, ali je važno što je sačuvan kontinuitet ove pozorišne manifestacije.

Potom je izvedena predstava “Palčica” Pozorišta lutaka iz Niša.Tekst za predstavu potpisuje Milena Depolo, po motivima bajke H. K. Andersena, a rediteljka je Dragana Miloševski Popova.

Ova poznata bajka govori o Palčici koja se rađa iz cveta lale kao devojčica mala poput palca, kada jedna usamljena žena poželi da ima dete. Ona u početku biva srećna sa svojom majkom, medjutim, kako odrasta, njena ljubav prestaje da joj bude dovoljna, I  ona kreće u svet u po tragu za srećom. Taj njen put pun je iskušenja i opasnosti. Na kraju, zahvaljujući svojoj dobroti, ona biva nagrađena i nalazi svet u kom se oseća kao kod kuće.

Naslovnu ulogu Palčicetumači Aleksandra  Pavlović koja u izjavi za medije nije krila zadovoljstvo zbog odličnog prijema predstave kod najmlađe publike:“Volim da dodjem na ovaj festival zato što imate fenomenalnu, divnu publiku i uvek nam je mnogo lepo.  Posebna čast je što smo mi otvorili festival.”

Pored Aleksandre , u predstavi igraju : Marija Cvetković , Jelena Đorđević, Srđan Miljković I Mladen Milojković. Scenograf je Zorana Petrov, kompozitor Srđan Marković, koreograf Nebojša Gromilić, a lector Nataša Ilić.

Ovo je prva od četiri predstave u takmičarskoj konkurenciji za nagrade stručnog žirija: za najbolju predstavu, za najboljeg glumca i za najbolju glumicu Festivala. Predstava zaječarskog teatra “Lepotica I zver” nije u konkurenciji za nagrade žirija.Takođe, ove godine i publika će birati najbolju predstavu.

Otvaranju festival predhodilo je otvaranje Sajma književnosti za decu u foajeu zaječarskog teatra, koji organizuju ustanova NPTK-CK “Zoran Radmilović” i knjižara “Kaligraf”. Tom prilikom director Festivala i zaječarkog teatra Vladimir  Đuričić izrazio je nadu da će Sajam postati tradicionalani da ćemo ga otvarati svake godine u još većem obimu. On je izrazio žaljenje što su sve karte za festival rasprodate I što su mnogi ostali bez mogućnosti da prate ove divne pozorišne dane posvećene najmladjima.

Vlasnica knjižare “Kaligraf” Irena Jović Stanojević je istakla da je na Sajmu književnosti za decu prisutno nekoliko najznačajnijih izdavača, ali da će se potruditi da za narednu manifestaciju obezbede izdanja svih izdavača knjiga za decu u Srbiji. Ona je podsetila roditelje i decu da najveće čarolije žive upravo u knjigama i daje, zahvaljujući tim šarmatnim likovima koji obitavaju na stranicama tih malih knjiga, odrastanje mnogo lepše i zabavnije.

Pokrovitelji  11 .Pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR” su grad Zaječar I Ministarstvo kulture I informisanja Republike Srbije, a festival se održava uz Covid propusnice i poštovanje svih mera zaštite od virusa Covid -19.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar