UEFA izbacuje Real, Čelsi i Siti, PSŽ postaje šampion Evrope?!

Jesper Meler član Izvršnog odbora UEFA u izjavi danskoj televiziji poručio da će Real, Čelsi i Siti biti izbačeni u petak odlukom ove organizacije.-Ko zaigra u „Superligi”, neće igrati na svetskom i evropskom prvenstvu

Evropska fudbalska unija najavila je drastične mere za klubove koji su odlučili da naprave sopstveno takmičenje.

Od 12 klubova koji su inicirali „Superligu” nalaze se i troje polufinalista Lige šampiona – Real Madrid, Čelsi i Mančester siti.

Četvrti polufinalista Pari Sen Žermen nije otišao u to društvo.

UEFA je nagovestila da bi mogla da zabrani učešće tih klubova pod njenim okriljem, čak i njihovim igračima, a na tu odluku nadovezao se član Izvršnog odbora UEFA Jesper Meler.

Meler je u izjavi danskoj televiziji poručio da će Real, Čelsi i Siti biti izbačeni u petak odlukom UEFA, ali da ostaje da se vidi kakva će biti završnica Lige šampiona.

U tom slučaju ostao bi samo Pari Sen Žermen koji bi administrativnom odlukom postao šampion Evrope.

Evropska fudbalska unija hitno je reagovala na odluku najbogatijih klubova da naprave posebno tačmičenje „Superligu” u kojoj bi igrali samo odabrani, u ovom slučaju, uglavnom oni koji imaju naviše novca.

Uefa je saopštila da će svim igračima koji budu učestvovali u novom takmičenju biti zabranjeno da učestvuju na evropskim i svetskim prvenstvima.

Superliga je osnovana u nedelju uveče, kada je objavljeno da je 12 klubova iz tri od pet najvećih liga objavilo da počinje sa novim takmičenjem.

To su Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Čelsi, Liverpul i Totenhem iz Engleske, Barselona, Real Madrid i Atletiko Madrid iz Španije, odnosno Juventus, Inter i Milan iz Italije.

Momentalno je usledio zemljotres u Evropi, stigle su mnoge negativne reakcije klubova, igrača, funkcionera i svih onih koji su na bilo koji način uključeni u fudbal, a oštre korake preduzele su i nadležne organizacije, prenosi RTS.

Uefa je prvo saopštila da će morati da se stane na kraj ovom takmičenju, da će svi klubovi osnivači biti kažnjeni, dok je u ponedeljak potvrdila da svi igrači koji budu učestvovali u novoj Superligi neće moći da igraju na Evropskom prvenstvu ove i Svetskom prvenstvu sledeće godine.

„Igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi biće zabranjeno da igraju na Svetskom prvenstvu i Evropskom prvenstvu. Neće moći da igraju za nacionalne timove. U ovom trenutku ne mogu snažnije da naglasim da su Uefa i fudbalski svet ujedinjeni protiv sramotnog samouslužnog predloga nekolicine klubova motivisanih pohlepom i ničim drugim. Svi smo jedinstveni protiv ove besmislice od projekta“, rekao je predsednik Aleksander Čeferin.

On je naglasio da je Superliga isključivo finansijski projekat.

„Uefa distribuira 90 odsto zarade fudbalskoj zajednici. Za nas fudbal nije samo pitanje novca, za Superligu jeste. Ovo je interes desetak ljudi, prljavih ljudi. Za njih ne postoji fudbal, već samo novac. Hvala celoj fudbalskoj porodici, hvala svim klubovima, osim ovih 12, hvala vladama evropskih zemalja… Ova ideja je šamar svima koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport“, dodao je Čeferin.

Osim toga, evropska kuća fudbala donela je odluku o proširenju Lige šampiona sa 32 na 36 klubova od 2024. godine.

Protiv Superlige su ustali i neki veliki klubovi, pa su tako poziv odbili Pari Sen Žermen, Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Porto.

Britanska vlada će učiniti sve što može da spreči Superligu

LONDON – Britanska vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči formiranje fudbalske Superlige Evrope, rekao je danas državni sekretar za kulturu, medije i sport Oliver Dauden.

„Razgovarali smo sa našim fudbalskim vlastima i moja poruka za njih je bila jasna, da imaju našu potpunu podršku. Ali, nemojte da sumnjate, ako oni ne budu mogli da deluju, stavićemo sve na sto kako bismo sprečili da se to dogodi. Ispitujemo svaku opciju, od upravljačkih reformi, dok zakona takmičenja i mehanizama koji omogućavaju fudbalu da se igra”, rekao je Dauden tokom obraćanja u britanskom parlamentu.

Neki od najbogatijih fudbalskih klubova Evrope, njih 12, dogovorili su osnivanje Superlige, a među njima je i šest engleskih: Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester junajted i Mančester siti.

Osnivanju Superlige su se žustro usprotivili mnogi, pre svih Evropska fudbalska unija (UEFA) i nacionalni savezi, prenela je Beta.

„Pojednostavljeno, pregledaćemo sve što Vlada čini da podrži igranje ovih klubova. O ovim opcijama sam razgovarao sa premijerom i radimo u ritmu između vlade i fudbalskih vlasti. Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo naš nacionalni sport. Ovi klubovi su odlučili da stave novac ispred navijača”, kazao je Dauden.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar