Virusolog Ana Gligić: Kineska vakcina je najbolja, i štiti nas od svih mutacija virusa!

„Vakcina pravljena od celog virusa jedina je prava i dugotrajna zaštita“, podseća naš istaknuti virusolog.

U Srbiji će od sutra, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, početi masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa.

Za sada, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za upotrebu za dve vakcine u našoj zemlji – Fajzer/Bajontek i „Sputnjik V“. Kako je najavio Pavle Zelić iz ALIMS-a, najverovatnije do kraja današnjeg dana na ovoj listi naći će se i kineska vakcina koju je proizvela kompanija „Sinofarm“.

Prvi kontigent „Sinofarmovih“ vakcina stigao je u Srbiju 16. januara. Reč je o vakcini koja funkcioniše po principu umrtvljene čestice korona virusa.

Njena efikasnost, prema poslednjim istraživanjima, je između 80 i 86 odsto. Za razliku od drugih vakcina protiv korone, kineska „Sinofarm“ vakcina napravljena je od samog korona virusa, tačnije od različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Ova vakcina „uči“ imuni sistem da pravi antitela protiv korona virusa tako što se telo izlaže mrtvim delovima virusa, pa onda nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma.

„Sinofarm“ vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ozbiljnih neželjenih efekata.

O kineskoj vakcini „Sinofarm“ pozitivno se izjasnila i naš istaknuti virusolog dr Ana Gligić.

– Kineska vakcina je napravljena od celog virusa – kaže dr Gligić.

– Ali, Kinezi su već vakcinisali veliki broj ljudi vakcinom „SinoVak“ koja je napravljena na nosaču kao ruska „Sputnjik V“ i kao oksfordska. Međutim, sada su, zbog evidentne mutacije virusa, Kinezi napravili vakcinu „Sinofarm“ koja je od celog virusa, a koja će štititi od mutacija.

Dr Gligić objašnjava da kada se koristi vakcina koja poseduje „parče“ virusa, onda postoji zaštita samo od tog parčeta.

 I Rusi su razvili takvu vakcinu. Imate sada i „mrtvu vakcinu“ i vakcinu na nosaču. Od samog starta ja sam pobornik klasičnih vakcina koje, kao prvo, daju dobru zaštitu, a kao drugo, imunitet traje dosta dugo. Ova vakcina štiti ne samo od virusa koji napada, već i od drugih korona zato što je pravljena od celog virusa – ističe doktorka.

Ona je objasnila da se „mrtva vakcina“ mnogo lakše pravi, ali da su za tzv. živu, atenuisanu vakcinu koja može da pruži doživotnu zaštitu potrebne godine da se razvije, jer su neophodna sistematska i detaljna istraživanja na trudnicama, deci i ugroženim grupama.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar